Kies het juiste screeningsprofiel voor je VOG-aanvraag

Kies het juiste screeningsprofiel voor je VOG-aanvraag

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan ingewikkeld lijken, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste screeningsprofiel. Hier lees je waarom het kiezen van het juiste screeningsprofiel belangrijk is en hoe je dit doet. Zo zorg je ervoor dat je aanvraag soepel verloopt en je snel je VOG ontvangt.

Wat is een screeningsprofiel?

Een screeningsprofiel is een set criteria waarmee Justis je achtergrond beoordeelt als je een VOG aanvraagt. Deze criteria zijn gebaseerd op de risico’s die relevant zijn voor de functie of activiteit waarvoor je de VOG nodig hebt. Justis heeft verschillende screeningsprofielen opgesteld, afhankelijk van het soort werk of vrijwilligersactiviteit.

Waarom zijn screeningsprofielen genummerd?

Screeningsprofielen zijn genummerd om duidelijkheid te bieden. Elk nummer komt overeen met specifieke risicogebieden en functieaspecten. Dit helpt bij het snel en nauwkeurig identificeren en selecteren van het juiste profiel, wat zorgt voor een efficiënter en transparanter aanvraagproces.

Waarom is het kiezen van het juiste screeningsprofiel belangrijk?

 1. Relevante beoordeling: Het juiste screeningsprofiel zorgt ervoor dat je achtergrond wordt beoordeeld op de aspecten die belangrijk zijn voor je functie of activiteit. Dit betekent dat alleen relevante informatie wordt meegewogen.
 2. Snellere afhandeling: Door het juiste screeningsprofiel te kiezen, voorkom je vertragingen in je aanvraag. Een foutief profiel kan leiden tot extra vragen of zelfs een afwijzing.
 3. Duidelijkheid en transparantie: Het juiste profiel maakt duidelijk welke risico’s Justis beoordeelt, wat zorgt voor meer transparantie.
 4. Bescherming van gevoelige informatie: Een goed gekozen screeningsprofiel voorkomt dat onnodige of gevoelige informatie wordt beoordeeld. Dit beschermt je privacy.

Hoe kies je het juiste screeningsprofiel?

 1. Raadpleeg de functieomschrijving: Kijk naar de specifieke eisen en risico’s van de functie of activiteit waarvoor je de VOG nodig hebt.
 2. Gebruik de hulp van Justis: Justis biedt online hulpmiddelen en informatie om je te helpen het juiste screeningsprofiel te kiezen.
 3. Vraag advies aan je werkgever of opdrachtgever: Zij hebben vaak ervaring met VOG-aanvragen voor vergelijkbare functies.

Veelvoorkomende screeningsprofielen

Hier zijn enkele voorbeelden van vaak gebruikte screeningsprofielen:

 1. Onderwijs en kinderopvang (Screeningsprofiel 60): Beoordeelt op gewelds- en zedendelicten.
 2. Zorg en welzijn (Screeningsprofiel 45): Beoordeelt risico’s zoals misbruik van afhankelijkheid, gewelds- en zedendelicten, diefstal en onjuist gebruik van apparatuur en medicatie.
 3. Vervoer (Screeningsprofielen 62 en 65): Richt zich op verkeersveiligheid en betrouwbaarheid.
 4. Vrijwilligerswerk: Algemeen profiel met aandacht voor relevante risico’s afhankelijk van de aard van het vrijwilligerswerk.

Kies het juiste screenings profiel voor je VOG aanvraag.

Conclusie

Het kiezen van het juiste screeningsprofiel voor je VOG-aanvraag is cruciaal. Door zorgvuldig te bepalen welk profiel bij jouw situatie past, zorg je voor een eerlijke en relevante beoordeling van je achtergrond. Dit bespaart tijd, voorkomt misverstanden en beschermt je privacy.

Bij verklaringomtrentgedrag.nl verzorgen we je aanvraag als je dat wilt. Dit is veel makkelijker dan naar het gemeentehuis gaan, en je betaalt hetzelfde.

Waarom organisaties kiezen voor onze snelle en betaalbare VOG-aanvragen

Waarom organisaties kiezen voor onze snelle en betaalbare VOG-aanvragen

Snel en betaalbaar VOG's aanvragen voor je medewerkers. Ontdek hoe verklaringomtrentgedrag.nl efficiënte en transparante oplossingen biedt voor organisaties. Start vandaag nog!

Lees verder
Wat kost een VOG? In het kort.

Wat kost een VOG? In het kort.

Ontdek de kosten van een VOG! Vraag een Verklaring Omtrent Gedrag aan via je werkgever (€33,85) of zelf via de gemeente of online (€41,35). Vrijwilligers vaak gratis.

Lees verder
De Digitale VOG: Gemakkelijk, Snel en Betrouwbaar

De Digitale VOG: Gemakkelijk, Snel en Betrouwbaar

Ontdek de voordelen van een Digitale VOG: snel en gemakkelijk, direct in de Berichtenbox van MijnOverheid.

Lees verder
VOG voor ZZP'ers: Wat je moet weten

VOG voor ZZP'ers: Wat je moet weten

Ontdek hoe je als zzp'er eenvoudig een VOG aanvraagt. Leer over de kosten, het proces, en hoe onze service je kan helpen bij een snelle en efficiënte aanvraag.

Lees verder
Kies het juiste screeningsprofiel voor je VOG-aanvraag

Kies het juiste screeningsprofiel voor je VOG-aanvraag

Ontdek hoe je het juiste screeningsprofiel kiest voor je VOG-aanvraag. Leer waarom dit belangrijk is en hoe je de aanvraag soepel en snel afhandelt.

Lees verder